Ortak liste zorunluluğu: gözler Kılıçdaroğlu ve Akşener’de

Haber Tarihi: 06.04.2023


Aslında sadece CHP lideri ve muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener için geçerli değil bu zor karar. İttifak partilerinin 14 Mayıs seçimlerine ortak milletvekili listeleriyle girip girmeyeceği AK Parti lideri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP lideri devlet Bahçeli için de geçerli.

Bahçeli’nin MHP’nin ayrı listeyle seçime gireceğini söylemesi ardından AK Parti-MHP arasında yeni bir görüşme trafiği başladı. Bazı kaynaklar Bahçeli’nin belli taleplerle ortak listeye yanaşacağını, bazı kaynaklarsa özellikle Yeniden Refah ve Hüda-Par’ın Cumhur ittifakına katılmaları ardından kararını değiştirmeyeceğini öne sürüyorlar.

Ama şu anda iktidar avantajını elinde bulunduran Cumhur İttifakı. Yirmi yıldan sonra ilk defa iktidarı almaya bu kadar yaklaşabilen Millet İttifakı ise daha fazla çaba sarf edip fedakârlık yapmak zorunda.

O yüzden ortak liste çıkarıp çıkarmama kararı Millet İttifakının lokomotifi konumundaki CHP ve İYİ Parti bakımından daha da zor; gözler o nedenle Kılıçdaroğlu ve Akşener’in bir son dakika uzlaşmasına varıp varamayacağında.

Ortak liste zorunluluğu

Kırk gün sonra seçim var, önümüzdeyse iki tarih. Önce 7 Nisan. YSK’na verilen İttifak Protokollerinin kesinleştirilmesi için son tarih. Sonra 9 Nisan. Milletvekili aday listelerinin YSK’ya verileceği son tarih; son düzeltmeler için belki bir gün daha.

İşte bu iki kritik tarih öncesinde Ankara’daki parti genel merkezlerinde, genel başkanlar ve yakın çalışma arkadaşlarıyla sınırlı yoğun faaliyet var. Faaliyetin konusu seçimlerde kritik önemdeki illerde ortak liste çıkarılıp çıkarılmayacağı.

İttifaklara izin veren yeni seçim yasasının partileri ortak listeye zorladığını, ayrı listelerin ittifakların aleyhine işleyebileceğini Naci Koru haftalardır yazıyor YetkinReport’ta. Memnuniyetle söylemem gerekir ki bu yazılar liderler düzeyinde yankı buldu son hafta içinde. İttifak ne kadar parçalıysa partilerin ayrı milletvekili aday listeleriyle seçime gitmesi ittifakların o kadar aleyhine işleyecek.

Emek ve Özgürlük İttifakı içinde HDP ve TİP arasında da bu sorun baş gösterdi ama TİP’in özel bir talepleri olmadığını söylemesiyle sorun kısa sürede çözüldü.

Altı partiden oluşan Millet İttifakında da çözülebilecek mi?

Kılıçdaroğlu ve Akşener

Yasaya göre partilerin seçime girmeye hak kazanması için zaten 81 ilin yarısından fazlası olan, en az 41 ilde kendi listeleriyle seçime girmeleri gerekiyor. Mesele, geri kalan illerde de ayrı listeyle girip girmeyecekleri. CHP’nin hesaplarına göre Millet İttifakının 25-30 ilde ortak listelerle seçime girmesi avantajlı bir durum ortaya çıkaracak. Eğer diğer parti liderleri de kabul ederse burada en fazla fedakârlığı yapacak parti CHP olacak gibi görünüyor.

Siyaset kulisinde Kılıçdaroğlu ve Akşener anlaşırsa Saadet, Demokrat, Deva ve Gelecek partilerinin fazla sorun çıkarmayacağı anlaşılabiliyor.

Akşener daha önce eğer 2018’de çoklu aday modeli yerine ortak aday modelini kabul etmiş olsaydı belki de Muharrem İnce’nin o zaman Cumhurbaşkanı seçilmiş olacağını söylemişti. Nitekim 2019’da Kılıçdaroğlu ve Akşener Millet İttifakında birleşince AK Parti İstanbul ve Ankara dahil pek çok büyükşehir belediye başkanlığını yitirmişti.

Kılıçdaroğlu ve Akşener, muhalefet koalisyonuyla Erdoğan’ın yenilmezlik unvanına son vermişti. Şimdi ortak liste modelinde uzlaşıp iktidarı Erdoğan-Bahçeli ittifakından alabilecekler mi?

Önümüzdeki birkaç günün sorusu bu.

Evet, Muharrem İnce’nin içler acısı halinden daha önemli bu ortak liste konusu.








MURAT YETKİN İsimli Yazarın Diğer Yazıları