Bir şeyler oluyor ama ne? Hiçbir şey olmuyorsa da mutlaka bir şeyler oluyor.
Temmuz ayından beri elektrik tüketimi feci şekilde geriliyor. Büyüyoruz ama nasıl büyüdüğümüzü bir anlayabilsek... Elektrik ve doğalgaz tüketimini adeta keserek büyüyoruz.
Geçen gün vermiştim: Doğalgaz tüketimi temmuz-ağustos-eylül döneminde yüzde -22,1 azaldı. Tüketimin azalmasında elektrik üretiminin azalmasının payı büyük. Çünkü elektrik santrallerinde tüketilen doğalgaz yüzde -31,34 geriledi. Ayrıca sanayide kullanılan doğalgaz tüketiminde de yüzde -17,06 azalma var.
Bugün elektriğe biraz daha eğileceğiz.
Temmuz ayında elektrik tüketimi yüzde -5,98 azaldı. Bayram vs diyerek bunu anlıyoruz. Kısmen ağustos ayını da buna ekleyebiliriz. Çünkü ağustos ayında da elektrik tüketimi yüzde -2,43 azalma yaşadı.
Bakın asıl şok kasım ve aralık ayında yaşanıyor. Kasım ayında yüzde 5,81 düşen elektrik tüketimi aralık ayının ilk 26 günü itibari ile yüzde -6,47 daha düşüş yaşadı.
Temmuz-Aralık dönemi, yani yılın ikinci yarısı itibari ile toplam elektrik tüketimindeki düşüş yüzde -4,09’a ulaştı.
Acaba yakın tarihte böyle bir şey gördü mü? Hatta uzak tarihte de böyle bir şey görüldü mü?
Enerji Atlası sitesinin verilerine göre şu ana kadar en büyük elektrik tüketim düşüşü yüzde -2,0 seviyeleri ile küresel kriz olan 2009 yılında yaşandı.
Hatta 2001 krizinde bile elektrik tüketimi sadece yüzde -1,0’e yakın düşmüştü.
Şu anda ne oluyor, ne yaşanıyor da elektrik tüketimi yüzde 4,09 gerileme yaşıyor?
Oysa daha önce değinmiştim: Bu enerji tüketimi çöküşüne rağmen ülkemiz büyüyor, sanayi üretimi artıyormuş.
Bu nasıl oluyor hiç bilemedim.
Elektrik tüketimindeki şok düşüşler sanırım bir şeylere işaret ediyor. Ya açıklanan üretim ve büyüme verileri gerçeği yansıtmıyor ya da ülkemizde bizim olmayan bir üretim dönemi mi yaşanıyor. Mesela savaştaki Rusya’nın montaj ülkesi mi olduk?
Hiç bilemiyoruz ama durum oldukça karışık bu belli.
RUSYA İŞLERİ KARMAŞIK
Tekrar vereceğim.
Rusya’dan onca boru hattına rağmen neden doğalgazı çok daha pahalı olan LNG şeklinde alıyoruz?
Geçen yıl 6.388,92 m3 gazı tamamen boru hattından almıştık (temmuz-ağustos-eylül). Bu yıl ise Rusya’dan doğalgaz ithalatımız 5.101,02 m3’e düştü ama bunun da 1.432,26m3 kısmını boru hattı dışından almışız.
Geçen gün değinmiştim ama yine değineceğim: Doğalgaz tüketimimiz yüzde -22,1 azaldı. Buna karşılık ithalatımız da yüzde -14,7 azaldı. Ama bu 3 ay içerisinde enerji ithalatına ödediğimiz para 12,8 milyar dolardan 25,3 milyar dolara yükseldi.
Bu işte bir gariplik var. Akaryakıt ve petrol ithalatında net bir artış yok, doğalgaz ithalatı ise yüzde 15 civarı düşüyor ve fatura yüzde 100 artıyor.
Gaz bulduk müjdeleri ile bir şeyler mi dönüyor? Ne oluyor... Bilemiyorum.
Yılın ilk 11 ayında enerji ithalatı miktarı nette artmamasına rağmen tutarı 43,5 milyar dolardan 88,3 milyar dolara yükselmiş. Bu işte de bir gariplik var...
***
Kısaca acayip bir dönem yaşıyoruz.
Elektrik tüketimi adeta çökerken ülkemiz büyüyebiliyor. Doğalgaz tüketimi yüzde 22’leri aşan düşüşe rağmen ithalat faturamız ikiye katlanıyor.
Rusya ile nerede ise döşenmedik boru hattına rağmen LNG ithalatına başlıyoruz.
Çözen var ise lütfen bize de anlatsın.